Welkom

Kringgildedag Vessem

Kring Gildedag Vessem

 

Door: Jos Beerens

 

Zondag 10 Juni hebben we als gilde in het mooie dorp Vessem deelgenomen aan het gildefeest dat binnen Het Kwartier van Oirschot georganiseerd werd door Gilde St. Lambertus, dat dit jaar maar liefst 620 jaar bestaat.

Vessem met een inwoneraantal van slechts 2100 heeft een gilde dat bestaat uit meer dan 100 leden (!) en dat zich ten doel stelt om elke 10 jaar een gildefeest te organiseren. Deze keer is een deel van de opbrengst bestemd voor de goede doelen WensAmbulance Brabant en het duofiets project in Vessem.

Het uitgebreide programmaboekje met advertenties van wellicht alle ondernemers van Vessem laat duidelijk zien wat het gilde binnen deze hechte dorpsgemeenschap nog steeds betekent en waartoe het in staat is.

Onze hoofdman Roger van Laere en koning Jan van Vugt waren ‘s morgens al vroeg vertrokken voor de ontvangst en de plechtige eucharistieviering in de feesttent met aansluitend de koffietafel en de ontvangst met de erewijn door het gemeentebestuur van de Gemeente Eersel in de tuin van "De Gouden Leeuw".

Door allerlei omstandigheden waren wij maar met slechts 15 personen vertegenwoordigd in de 2 km lange optocht door de straten van Vessem. Wat daarbij opviel was dat hier wel veel toeschouwers langs de route aanwezig waren. Een sympathieke geste was, dat vanwege de warmte, op meerdere plaatsen gelegenheid geboden werd om een bekertje water te pakken, waar gretig gebruik van gemaakt werd. De route liep o.a. langs zorgcentrum Groenendaal waar de bewoners (waaronder twee van mijn schoonzussen) met hun begeleiders mooi op een rij in de schaduw van de bomen de kleurrijke stoet van 52 gilden aan zich voorbij zagen trekken.

De schietwedstrijden van kruisboog op wip werden gehouden op een terrein achter het gildegebouw "De Guld"; het resultaat van onze schutters stelde weinig voor, we kunnen alleen zeggen dat we meegedaan hebben.

Marco van Dijk deed mee aan de vendelwedstrijden en Teun Bressers aan Trommen Klasse Jeugd en behaalde daarbij voor ons gilde, opnieuw als enige, een mooie 2e prijs. Proficiat!.

In de warme en enorm grote feesttent klonk de hele middag de oorverdovende feestmuziek en vloeide rijkelijk de drank voor de vele dorstige kelen hetgeen ongetwijfeld nog lang, nadat wij al naar huis waren, is doorgegaan.

ZOEKEN

KALENDER

April 2020
Z M D W D V Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

WIE IS ONLINE?

We hebben 60 gasten en geen leden online

STATISTIEKEN

Artikelen bekeken hits
208652