Welkom

Kringdag Dommelgroep 2018

Kringgildendag Dommelgroep 2018

 

Door: Lina van Rijssel

 Zondag 3 juni jl. werd er in Liempde de kringdag van Kring “Dommelgroep” gehouden. Om 9.00 uur werden de gilden en de genodigden verwacht bij het “Wapen van Liempde”. Daar werden zij verwelkomd door onze hoofdman Roger v. Laere en koning Jan v. Vugt en konden daar onder het genot van een kop koffie met klömpkesbrood even bijpraten om zich daarna op te stellen voor de optocht naar de kerk. Aangevoerd door ons eigen gilde, daarna de genodigden, vaandrigs, patroonheiligen,tamboers, bazuinblazers, vendeliers, koningen, keizers, hoofdlieden, zilverdragers en de overige gildebroeders en –zusters. Een kleurrijk geheel op weg naar de kerk.
Om 10.00 uur begon de H. Mis opgedragen door onze gildeheer Kapelaan Geoffrey de Jong, opgeluisterd door het Sint Janskoor.
Een mooie sfeervolle mis met ook de gang naar het Sint Antonius Altaar waar een vleesschaal geofferd werd. De voorbeden van onze hoofdman waren om over na te denken en in de sfeer van het gilde.
Aan het einde van de H. Mis werd de eed van trouw gezworen door onze vaandrig Gerard Berben aan de Kerkelijke Overheid.

Na de H. Mis trokken we door de straten van Liempde, ieder met zijn eigen gilde, via de Kerkstraat, Nieuwstraat, Akkerstraat naar de Oude Dijk om zo weer bij ons gildehuis “Het Wapen van Liempde” te komen waar onze hoofdman en burgemeester Mark Buijs van Boxtel een korte toespraak hielden en vervolgens kregen wij van het gemeentebestuur de erewijn aangeboden. 

 

  

Om 12.30 uur vertrok iedereen op eigen gelegenheid naar ons gildeterrein “De Antonius Bleek”, voor het vervolg van deze dag. De gilden moesten zich opstellen voor de slagboom en onder het geluid van de tamboers en bazuinblazers en met zwaaiende vendels marcheerden ze het gildeterrein op voor de officiële opening van deze dag. Na de eed van trouw aan de Wereldlijke Overheid, de massale opmars en het Wilhelmus nam onze Hoofdman het woord en overhandigde het Rabo Wisselschild aan de Hoofdman van Schijndel die volgend jaar de Kringgildendag mag organiseren.

De voorzitter van Kring “Dommelgroep” hield een kort woordje en daarmede werd de gildedag officieel geopend 

Na de massale vendelgroet was de afmars en werd er gretig gebruik gemaakt van de broodjes en koffie die door de dames van het gilde en enkele vrijwilligers bereid waren.

Om 13.30 uur was de aanvang voor het vrijen van de koningsvogel, eerst door de officiële instanties en daarna begon het schieten door de koningen, na 174 schoten mocht Truus van der Schoot van het Gilde St. Joris en St. Catharina uit Gemonde zich koning noemen van Kring “Dommelgroep”. 

Om 14.00 uur werd het startsein gegeven voor alle wedstrijden.

Het Jeu de boules, trommen en bazuinblazen waren op het naastgelegen voetbalterrein waar het heerlijk toeven was in de schaduw en er werd flink strijd geleverd op alle onderdelen, ook de inwendige mens werd daar goed verzorgd.

Op ons eigen gildeterrein was het kruisboog op wip schieten en vendelen, op ons parkeerterrein stond de verreiker voor het koningschieten en geweerschieten.

Ook werden er op ons terrein aparte jeugdwedstrijden gehouden met laserschieten, handboogschieten korte baan en handboogschieten lange baan naar gelang de leeftijd en belangstelling van de jeugd die op ons terrein aanwezig waren, want al was je geen gildelid, dan mocht je toch aan de wedstrijden deelnemen.

Om 18.15 uur begon de prijsuitreiking, die verzorgd werd door Eredeken Jos Beerens, Hoofdman Roger v. Laere, Koning Jan v. Vugt en voorzitter Ad Kools.

Alleen Teun Bressers behaalde voor Liempde de 1e prijs met trommen en had 36.5 punt.

Deze Kring gildendag was een zonnige, warme en een fijne verbroedering met alle gildeleden.

Deze gildedag heeft voor ons eigen gilde toch een bijzondere betekenis gekregen. We zijn in staat om broederlijk veel werk samen te verzetten.

En wat voor werk er ook gedaan moest worden, we konden rekenen op heel veel vrijwilligers met hun partners. Een ieder heeft naar zijn of haar vermogen deelgenomen aan de werkzaamheden vanaf het begin tot aan het einde toe. Als lid van de Overheid mag ik jullie allemaal bedanken voor jullie grote inzet om deze kringildendag zo goed en vlot mogelijk te laten verlopen. Ook wil ik alle externe medewerkers bedanken voor hun inzet op deze zondag.


 
 

 

 

 

 

ZOEKEN

KALENDER

April 2020
Z M D W D V Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

WIE IS ONLINE?

We hebben 78 gasten en geen leden online

STATISTIEKEN

Artikelen bekeken hits
208651